فلفل سیاه | این دانه های آتشین مزاج پرخاصیت
فلفل سیاه یا پلپل سیاه با نام علمی Piper nigrum میوههای خشک شده تیره رنگ گیاه فلفل است که بومی جنوب هند است.
کلمه “پلپل یا فلفل (عربی شده)” از کلمه تامیل/مالزیایی برای فلفل دراز، pippali گرفته شدهاست.
فلفل سیاه گیاه رونده گل دهندهای از خانواده فلفلسیاهیان است که صرفا برای میوه آن کشت میشود و معمولاً به صورت خشک به عنوان ادویه و چاشنی مورد استفاده میگیرد.
فلفل گیاهی است بالارونده و دارای ریشههای ساقه خیز و کوتاه که میوه آن ادویهای است با طعم تند و سوزنده. گیاهی دارویی – خوراکی و دارای طعمی تند.
فلفل از بوتهای باریک و بلند و در رنگهای متنوعی چون سبز، قرمز، زرد، و نارنجی به دست میآید که دانه آن پس از خشک و ساییده شدن در رنگهای سیاه، سفید و سرخ عرضه میشود.
فلفل در هندوستان از دیر باز به عنوان ادویه مورد استفاده بود و تا اواخر قرون وسطی از هندوستان به اروپا و سایر نقاط جهان تجارت میشد.
به خاطر ارزش این گونه ادویهها بود که اروپاییها در پی یافتن راه جدیدی به هندوستان بودند. اما با کشف قاره آمریکا نوع جدیدی از فلفل بومی قاره آمریکا کشف شد.
در یونان باستان از فلفل نه تنها بهعنوان ادویه بلکه به عنوان پول و هدیه استفاده میشد و همچنین در قرون وسطی، سرمایه یک فرد براساس مقدار فلفل سیاه ذخیره شده وی سنجیده میشد.
ویژگیهای ظاهری
میوه آن، که به صورت خشک شده به دانه فلفل معروف است، در حدود ۵ میلیمتر (۰٫۲۰ اینچ) قطر دارد، کاملاً بالغ آن قرمز تیره است و مثل همه میوههای گوشتدار (مثل گیلاس)، شامل یکدانه تکی است.
دانههای فلفل و پودر فلفل که حاصل آسیاب آنهاست، ممکن است صرفاً به عنوان فلفل یا دقیق تر به عنوان فلفل سیاه، فلفل سفید یا فلفل سبز شناخته شوند.
ویتنام در حال حاضر، با تولید ۳۴ درصد محصول فلفل جهان در سال ۲۰۰۸، بزرگترین تولیدکننده و صادرکننده فلفل محسوب میشود.
دانه های سیاه سلامتی
فلفل سیاه دارای خواص بسیار زیادی برای سلامتی است و به همین دلیل هم یکی از پرکاربردترین گیاهان در طب سنتی ایران و بسیاری از کشورهای آسیایی محسوب میشود.
ماده شیمیایی پیپرین که در فلفل سیاه وجود دارد، عامل تندی این ماده غذایی است و به واسطه ویژگی های ضد باکتریایی، فلفل به عنوان ماده ای برای حفظ و نگهداری مواد غذایی نیز استفاده میشود.
همچنین فلفل سیاه سرشار از منگنز، آهن، پتاسیم، ویتامین C، ویتامین K، و فیبر غذایی است و عامل ضد التهابی بسیار خوبی به شمار میآید.
مفید برای معده
فلفل سیاه موجب افزایش ترشح اسید هیدروکلریک در معده میشود و از این رو فرآیند گوارش را تسهیل میکند.
همچنین فلفل سیاه به پیشگیری از تشکیل گازهای روده نیز کمک میکند و هنگامی که در رژیم غذایی فردی قرار میگیرد با افزایش تعریق و دفع ادرار به خروج سموم از بدن کمک میکند.
عرق کردن به خروج سموم و پاکسازی منافذ پوست از هر گونه جسم خارجی کمک میکند و همچنین میتواند آب اضافی یا انباشتگی که به نام ورم شناخته میشود را از بین ببرد.
از نظر دفع ادرار، با مصرف فلفل سیاه شما میتوانید اسید اوریک، اوره، آب اضافی و چربی را از بدن خود خارج کنید زیرا 4 درصد ادرار از چربی تشکیل شده است.
فلفل سیاه با بهبود گوارش غذا به کاهش وزن در فرد کمک میکند و عملکرد کلی بدن را ارتقا داده و از برخی بیماری های دستگاه گوارش و سرطان روده بزرگ پیشگیری میکند.
توانایی این ماده غذایی در خروج گاز از بدن به دلیل ضد نفخ بودن آن است که به خروج گاز به شیوه ای سالم و با حرکت رو به پایین به جای فشار آن به سمت بالا و فشار بر قفسه سینه و اندام های حیاتی دیگر کمک میکند.
همچنین فلفل سیاه از تشکیل گاز بیشتر در بدن جلوگیری میکند.
کاهش وزن
لایه بیرونی دانه فلفل سیاه به تجزیه سلول های چربی کمک میکند. از این رو، مصرف غذاهای حاوی فلفل روشی خوب برای کمک به کاهش وزن به طور طبیعی است.
هنگامی که سلول های چربی به اجزا تشکیل دهنده خود شکسته میشوند به راحتی توسط بدن فرآوری شده و در فرآیندها و واکنش های آنزیمی سالمتر به جای ذخیره در بدن و افزودن بر وزن به کار گرفته میشوند.
سلامت پوست
فلفل سیاه به درمان ویتیلیگو یا پیسی، یک بیماری پوستی که موجب میشود برخی نواحی پوست رنگ عادی خود را از دست داده و سفید رنگ شوند، کمک میکند.
محتوای پیپرین فلفل سیاه میتواند پوست را برای تولید رنگدانه تحریک کند. درمان موضعی پیپرین در ترکیب با درمان نور فرابنفش بهتر از درمان های شدیدتر و مبتنی بر مواد شیمیایی برای ویتیلیگو است.
این روش همچنین احتمال ابتلا به سرطان پوست به واسطه تابش بیش از اندازه نور فرابنفش را کاهش میدهد.
تسکین تنفسی
در روش های آیورودا، فلفل سیاه به داروهای نیروبخش مخصوص سرماخوردگی و سرفه افزوده شده است. فلفل سیاه سینوزیت و احتقان بینی را نیز تسکین میدهد.
فلفل سیاه دارای ویژگی خلط آور است که به تجزیه خلط و مخاط تشکیل شده در دستگاه تنفسی کمک میکند.
ویژگی محرک طبیعی آن به خروج این مواد از طریق سرفه و عطسه کمک میکند که با خروج آنها از بدن به تسریع روند بهبودی از هر گونه عفونت یا بیماری که گرفتار آن شده اید، کمک میکند.
ویژگی ضد باکتری
ویژگی ضد باکتری فلفل سیاه به مبارزه علیه عفونتها و گزش حشرات کمک میکند.
استفاده از فلفل سیاه در رژیم غذایی به پاکسازی شریانها به روشی مشابه با فیبر و از بین بردن کلسترول اضافی از دیواره رگها کمک میکند.
از این رو به کاهش گرفتگی رگ ها، از عوامل اصلی بروز حملات قلبی و سکته مغزی، کمک میکند.
پتانسیل آنتی اکسیدانی
یک آنتی اکسیدان مانند فلفل سیاه میتواند به پیشگییری و ترمیم آسیب های وارد شده از رادیکال های آزاد کمک کند و از این رو به پیشگیری از بروز سرطان، بیماری های قلبی و عروقی و مشکلات کبدی منجر شود.
رادیکال های آزاد مواد زائد حاصل از سوخت و ساز سلولی هستند که به سلول های سالم حمله کرده و موجب جهش DNA آنها و تبدیل شدنشان به سلول های سرطانی میشود.
آنتی اکسیدان هایی مانند فلفل سیاه این ترکیبات مضر را خنثی کرده و از بدن در برابر بسیاری از شرایط، حتی نشانه های پیری زودرس مانند شکل گیری چین و چروک، لکه های مرتبط با سن، انحطاط ماکولا، و از دست دادن حافظه محافظت میکند.
ارتقا فراهمی زیستی
فلفل سیاه به انتقال مزایای گیاهان دارویی دیگر به بخش های مختلف بدن کمک میکند و بهرهوری مواد غذایی سالم دیگر که مصرف میکنیم را به حداکثر میرساند.
بر همین اساس است که افزودن فلفل سیاه به غذاها نه تنها طعم بهتری به آنها میبخشد، بلکه به مواد مغذی دیگر کمک میکند تا هر چه بیشتر در دسترس بدن ما قرار بگیرند.
اختلال شناختی و سلامت عصبی
در مطالعات مختلف مشخص شده است پیپرین، یکی از اجزای کلیدی فلفل سیاه، به کاهش اختلال حافظه و نقش شناختی کمک میکند.
مسیرهای شیمیایی در مغز به نظر میرسد با این ترکیب طبیعی تحریک میشوند و از این رو پژوهش های اولیه به منافع مصرف فلفل توسط بیماران مبتلا به آلزایمر اشاره داشته اند.
این پژوهشها همچنین در مورد افرادی که از زوال عقل و دیگر نقص های شناختی مرتبط با افزایش سن یا انتشار رادیکال های آزاد رنج میبرند، نیز صورت گرفته است.
زخم معده پپتیک
چندین مطالعه نشان داده اند فلفل سیاه ممکن است آثار مفیدی روی آسیب مخاط معده و زخم های پپتیک به واسطه ویژگی های آنتی اکسیدانی و ضد التهابی خود داشته باشد. پژوهش های بیشتر در این زمینه همچنان ادامه دارند.
آسم و سیاه سرفه
فلفل سیاه از آنجایی که به عنوان ماده ای خلط آور شناخته میشود و همچنین دارای ویژگی های ضد التهابی است میتواند در درمان بیماری های دستگاه تنفسی کاربرد داشته باشد.
و اما لازم است بدانید
تهیه پودر فلفل سیاه در خانه بهتر از خرید پودر آماده آن است. با این وجود، حتی پودرهای خانگی نیز تازگی خود را تنها برای سه ماه حفظ میکنند و این در شرایطی است که دانه های فلفل میتوانند شادابی خود را به طور نامحدود حفظ کنند.
از این رو، افزودن مقداری فلفل سیاه به وعده های غذایی روزانه هم به بهتر شدن مزه و هم گوارش بهتر کمک میکند. همچنین، فلفل سیاه سلامت کلی و بهزیستی انسان را بهبود میبخشد.
البته فلفل سیاه میتواند موجب عطسه شود. بیمارانی که عمل جراحی شکمی داشته اند نباید بیش از اندازه فلفل سیاه به رژیم غذایی خود اضافه کنند زیرا اثر تحریک کننده بر رودهها دارد.
همچنین فلفل سیاه نباید با غلظت زیاد استفاده شود و اگر نشانه های حساسیت به آن را در بدن خود مشاهده کردید مصرف این ماده غذایی را متوقف کرده و با یک پزشک مشورت کنید.
- ۹۹/۰۹/۰۵