زردچوبه را بهتر بشناسیم
زَردچوبه یا زَرچوبه یا زَردهچال با نام علمی Curcuma longa نوعی گیاه و ادویه ای از رده زنجبیلوارها (Liliopsida)، راسته زنجبیلها Zingiberales، تیره زنجبیلیان Zingiberaceae و گونه زردچوبهایها Curcuma است.
پودر زردچوبه به رنگ زرد تیرهاست که یکی از پرکاربردترین ادویهها محسوب میشود و رویشگاه اصلی ان هند است.
زردچوبه بخش اصلی ادویه معروف کاری را که در بسیاری از غذاهای هندی به کار میرود را نیز تشکیل میدهد.
زردچوبه گیاهی است چندساله که در هند و کشورهای جنوب آسیا بهبار میآید و دمای حدود ۲۰–۳۰ درجه سانتیگراد و محیط مرطوب بارانی نیاز دارد.
ساقههای زیرزمینی گوشتی گیاه یا ریزوم جمعآوری شده و پس از جوشاندن در آب و سپس خشککردن، آسیاب شده و پودر زرد مایل به نارنجی تهیه میشود.
زردچوبه عمدهترین ادویه مورد مصرف در غذاهای آسیایی است. در جنوب و جنوب شرقی آسیا این گیاه بهصورت خودرو در جنگلها وجود دارد.
موارد مصرف
ریشه خشکشده و آسیابشده آن به تنهایی یا مخلوط با دیگر ادویهها در ایران، پاکستان و هند مصرف زیادی دارد. از برگهای آن در بعضی مناطق آسیا به صورت دُلمه نیز استفاده میکنند.
هرچند زردچوبه به عنوان طعمدهنده از مواد اصلی ادویهها است، اما از آن به عنوان رنگ غذایی نیز در پارهای از مناطق استفاده میکنند.
ترکیب شیمیایی
ترکیب شیمیایی زردچوبه شامل ۵ درصد اسانس و ۵ درصد ماده اصلی زردچوبه، یعنی پلیفنلی بنام کورکومین است.
در زردچوبه مواد مغذی زیادی وجود دارد که تأثیرات خوبی بر سلامت انسان دارد. از جمله مواد مغذی مهم در زردچوبه ویتامین C، ویتامین B6، آهن و پتاسیم در این ادویه کمی تندی و شوری وجود دارد.
خواص و کاربردهای درمانی زردچوبه
زردچوبه به غلبه بر التهاب کمک میکند و به درمان ناخوشی های تحریک کننده مانند سرطان و ورم مفاصل هم کمک میکند.
به خاطر ترکیبات کورکومین اش، این ادویه نیز فواید عصبی و سلامتی قلبی عروقی را نیز به همراه دارد.
1- ویژگی های ضد التهابی زردچوبه:
در مطالعات متعدد، کورکومین، یک ترکیب قوی در زرد چوبه است که میتواند تورم بدن را کاهش دهد. یکی از راه های افزایش مصرف زرد چوبه، اضافه کردن آن به غذاها در هنگام آشپزی است که ممکن است قبلاً انجام میدادید.
شما میتوانید چای زرد چوبه را نیز بنوشید، چهار فنجان آب و یک قاشق چای خوری زرد چوبه را بجوشانید.
همچنین میتوانید لیمو یا عسل براب طعمش اضافه کنید.
2- ویژگی های عالی آنتی اکسیدانی زردچوبه:
زردچوبه به نابود کردن رادیکال های آزاد، مهار پراکسیداسیون، و کاهش پیچیدگی های آهن مشهور است که همه آنها نتیجه مستقیم ویژگی های آنتی اکسیدان آن هستند.
نه تنها زرد چوبه، بلکه حتی روغنش هم خواص آنتی اکسیدانی اش را دارد.در مطالعه ای دیگر که بر روی موشها انجام شد، زرد چوبه توانست از استرس اکسیداتیو ناشی از دیابت به خاطر خواص آنتی اکسیدان آن جلوگیری کند.
3- زردچوبه برای بهبود سلامت مغز
کورکومین موجود در زرد چوبه میتواند تجدید حیات سلول های مغزی را نیز افزایش دهد. و آروماتیک تورمرون، یک ترکیب فعال دیگری در زرد چوبه است کخ میتواند رشد سلول های بنیادی عصبی در مغز را تا 80 % افزایش دهد.
کورکومین موجود در زرد چوبه میتواند به درمان افسردگی، دیسکینزی ناخوشایند (اختلال در حرکت داوطلبانه) و نوروپاتی دیابت کمک میکند. در مطالعات دیگر حیوانات، کورکومین نیز اثرات سودمند تری نسبت به استرس مزمن به نمایش گذاشته بود.
4- زردچوبه برای جلوگیری از بیماری های قلبی:
ویژگی های آنتی اکسیدانی زردچوبه به ویژه در مورد دیابت، تحت حفاظت قلبی قرار دارند.
کورکومین موجود در زرد چوبه به کاهش سطح کلسترول خون کمک میکند در نتیجه به سلامت قلب کمک میکند.
5- زردچوبه برای جلوگیری از سرطان:
کورکومین خواص ضد سرطانی را در مطالعات متعدد به نمایش گذاشته بود. در واقع، کشورهایی که هر روز حدود 100 تا 200 میلی گرم زرد را مصرف میکنند، احتمال ابتلا به سرطان کمتری دارند.
در برخی از بیماران سرطانی که از زردچوبه استفاده میکردند، ایجاد تومور کاهش یافته. در برخی موارد دیگر، مواد شیمیایی سیستم ایمنی که سلول های سرطانی را از بین میبرند، بیشتر متمرکز شده اند.
6- تاخیر در پیری و جوان ماندن با زردچوبه :
زردچوبه حاوی رنگدانه های کورکومینویید هستند که به ژن هایی تبدیل میشوند که سنتز آنتی اکسیدانها را افزایش میدهند.
این کار از سلول های مغز و پوست از آسیب رادیکال آزاد محافظت میکند، غلظت را بهبود میبخشد و حتی تشکیل خطوط و چین و چروک ظریف را کاهش میدهد.
7- زردچوبه برای کمک به درمان دیابت :
طی یک بررسی علمی، کورکومین میتواند سطح گلوکز خون را کاهش دهد در نتیجه به جلوگیری از دیابت کمک میکند. در مطالعه ای دیگر، افراد پیش دیابت که به مدت 9 ماه دوز تجویزی از کورکومین را دریافت کردند، احتمال ابتلا به دیابتشان کم تر شد.
این ترکیب همچنین میتواند نحوه عملکرد سیستم ایمنی فعال در بیماران مبتلا به دیابت نوع 1 را نیز تغییر دهد. همچنین میتواند داروهای ایمن سازی تجویز شده برای بیماران مبتلا به دیابت نوع 1 را تقویت کند.
در مطالعه ای دیگر، مکمل های کورکومین استرس اکسیداتیو تجربه شده توسط موش های دیابتی را کاهش داده بود.
کورکومین موجود در زرد چوبه میتواند به درمان اختلالات کبد مرتبط با دیابت نیز کمک کند. این اثر، آب مروارید دیابتی را در موش های آزمایشگاهی و در عین حال مطالعه دیگری که توسط دانشگاه چینی پزشکی پکن اجرا شد، سرکوب کرده بود.
8- زردچوبه برای بهبود ایمنی بدن:
خاصیت ضد التهابی زرد چوبه میتواند به افزایش ایمنی تا حد زیادی کمک کند. مشخص شد که کورکومین برخی از سلول های ایمنی خاص را متوقف میکند که وقتی بیش از حد کار میکنند، میتواند منجر به بیماری هایی مانند بیماری های قلبی و چاقی شود.
9- زردچوبه مانند ضد عفونی کننده طبیعی کار میکند:
زردچوبه خواص آنتی باکتریایی عالی را در برابر انواع مختلف باکتریها نشان میدهد که برخی از آنها شامل ای.کولای، استافیلوکوکوس اورئوس و تیفی سالمونلا) و ویژگی های ضد عفونی کنندگی آن میشود.
10- زردچوبه برای سم زدایی کبد:
طبق گفته مرکز پزشکی مریلند، کورکومین موجود در زرد چوبه، تولید صفرای کبد را تحریک میکند. کبد، همانطور که میدانیم، از صفرا برای بیرون کردن سموم استفاده میکند.
همچنین کیسه صفرا، سلول هایی را که ترکیبات مضر را میشکنند، تولید میکند.اثرات سم زدایی کورکومین آن قدر خوب است که میتواند برای درمان مسمومیت جیوه ای هم استفاده شود.
11- زردچوبه برای کاهش درد قاعدگی:
به گفته یکی از مطالعات ایرانی، کورکومین موجود در زردچوبه به منظور کاهش شدت علائم قاعدگی یافت شد. این اثر را میتوان به اثرات ضد التهابی آن نسبت داد.
طبق گزارش کالج دولتی اورگرین، از زرد چوبه میتواند برای درمان دردهای قاعدگی استفاده شود – همانطور که توسط طبیبان سنتی چینی و هندی مورد استفاده قرار میگرفت.
12- زردچوبه یک ضد درد طبیعی:
از آنجا که به تسکین التهاب کمک میکند، زرد چوبه میتواند به عنوان مسکن طبیعی عمل کند. به ویژه برای درد های آرتروز صدق میکند.
همچنین زردچوبه گردش خون را بهبود میبخشد که میتواند به حذف درد کمک کند. دو قاشق سوپ خوری زرد چوبه را با آب مخلوط کنید تا خمیری را به دست آورید و این را به منطقه تحت تاثیر اعمال کنید.
13- زردچوبه برای درمان اختلال دستگاه گوارش:
طبق یک مطالعه، بیماری های معده مانند بازگشت اسید معده میتواند ناشی از التهاب و استرس اکسیداتیو باشد و باید با ضدالتهابها و آنتی اکسیدانها درمان شود.
به همین دلیل است که زرد چوبه میتواند یک گزینه عالی باشد. زرپچوبه همچنین میتواند حساسیت مری را به اسید کاهش دهند و علائم رفلاکس معده را کاهش دهد..
14- زردچوبه برای کمک به کاهش وزن و متابولیسم:
آیا میدانید که چاقی منجر به التهاب در بدن میشود که در نهایت منجر به دیابت و بیماری های قلبی میشود؟ خواص ضد التهابی زرد چوبه در ابتدای کار با این حق سروکار دارد.
مصرفش به جلوگیری از کلسترول و قند خون بالا کمک میکند که به چاق نشدن کمک میکند. زمانی که بدن شما درگیر مبارزه با التهاب زیاد نیست، تمرکز بر روی کاهش وزن آسان تر است.
هم چنین زردچوبه گرمای بدن را افزایش میدهد که میتواند متابولیسم شما را بهبود بخشد. کورکومین متابولیسم چربی را تنظیم میکند، که در چاقی و مشکلات مرتبط نقش دارد.
آنتی اکسیدان های موجود در زرد چوبه، نقش حیاتی در افزایش سلامت پوست بازی میکنند. این ادویه در درمان آکنه و حتی پسوریازیس کمک میکند.
چنین میتواند علائم کشش و تجمع رنگ پوست را درمان کند. فواید زردچوبه برای پوست شامل موارد زیر است:
15- بهبود پسوریازیس با زردچوبه:
زرد چوبه میتواند مانع از آنزیم های التهابی در ارتباط با پسوریازیس شود.
همچنین میتواند سطح سیتوکنین را کاهش دهد، که التهاب سلول را تحریک میکند و ممکن است منجر به پسوریازیس شود.
استفاده از زرد چوبه برای پسوریازیس بسیار ساده است. میتوانید نصف قاشق چای خوری از زرد چوبه را بردارید و به آب اضافه کنید.
سپس آن را به هم بزنید تا خمیری را به دست آورید. یک لایه نازک از این پماد برای پسوریازیس مفید است. لباس نخی و تنفسی بپوشبد و اجازه دهید یک شب بماند.
پارچه را بردارید و صبح روز بعد پوست خود را با آب گرم تمیز کنید.خاصیت ضد التهابی زردچوبه میتواند مزایای بسیار خوبی در درمان پسوریازیس داشته باشد.
16- زردچوبه و بهبود آکنه و خشکی پوست :
خاصیت ضد باکتری زرد چوبه به درمان آکنه کمک میکند. و خواص ضد التهابی آن، التهاب ناشی از جوشها را درمان میکند. زردچوبه میتواند برای پوست روغنی به عنوان شستشو دهنده صورت و یا یک پک صورت استفاده شود.
همچنین میتوانید از زرد چوبه به این منظور استفاده کنید. شیر و زردچوبه خواص درمانی بزرگی دارند که میتوانند به درمان آکنه کمک کنند.
یک قاشق چای خوری از زرد چوبه و 3 قاشق سوپ خوری شیر – همراه با 2 قاشق سوپ خوری آرد و چند قطره عسل. خوب مخلوط کنید و یک لایه نازک از این مخلوط را روی صورت خود بمالید.
بگذارید 20 دقیقه بماند تا خشک شود. سپس میتوانید ماسک را با آب بشویید و مرطوب کننده مورد علاقه خود را بزنید.
شیر و زردچوبه همچنین میتواند به درمان پوست خشک کمک کند. همان ماسک صورت میتواند به این هدف کمک کند.
18- زردچوبه از چین و چروک جلوگیری میکند:
به گفته یک مطالعه ژاپنی، زرد چوبه میتواند از تشکیل چین و چروک و رنگدانهها جلوگیری کند. هم چنین از کاهش خاصیت ارتجاعی پوست ناشی از نوردهی مزمن UVB جلوگیری میکند.
19- زردچوبه برای درمان علائم کششی:
زردچوبه برای علامت های کششی عالی عمل میکند. این کار دوباره به دلیل کورکومین که به غشا سلولی نفوذ میکند وجود دارد. کورکومین مشهور است که خواص فیزیکی غشا سلولی را تغییر میدهد در نتیجه ممکن است علائم کشش را نیز التیام بخشد.
همچنین میتوانید از زردچوبه به عنوان کرم و یا کشک استفاده کنید. این خمیر را قبل از حمام به کمر و شکم خود بمالید. حدود 20 دقیقه صبر کنید. سپس خمیر را در حمام بشویید.
19- زردچوبه برای بهبود سوختگی و التیام زخم :
خواص ضد التهاب و ضد عفونی کننده زرد چوبه به تسکین سوختگی کمک میکند. همچنین، برای سوختگی (حداقل، بیشتر آن ها) وقتی از زرد چوبه استفاده میکنید بدتر نخواهد شد.
همچنین میتوانید زرد چوبه را با دیگر روغنها مخلوط کنید تا درمان را افزایش دهید. به سادگی این ترکیب را به مناطق متاثر اعمال کنید.خواص آنتی اکسیدانی و انقباضی زردچوبه به التیام زخمها و کاهش اثر زخم کمک میکنند.
20- زردچوبه برای درمان رنگدانه های پوستی:
خاصیت سفیدکنندگی زرد چوبه میتواند به درمان رنگدانه های پوست کمک کند. هم چنین این گیاه میتواند پوست را از عفونت دور نگه دارد.
تنها کاری که باید انجام دهید این است که یک قاشق چای خوری از زرد چوبه و عصاره لیمو را مخلوط کنید. مخلوط را به منطقه آسیب دیده بمالید و بگذارید 20 دقیقه بماند.
حداقل یک ساعت جلو خورشید نروید. با آب سرد بشورید. شما میتوانید این کار را هر روز قبل از حمام انجام دهید.
21- زردچوبه برای درمان ترک کف پا:
خواص انقباضی زرد چوبه به التیام ترک های پا کمک میکند. میتوانید مقادیر مساوی روغن کرچک و روغن نارگیل را با هم مخلوط کنید و کمی زرد چوبه به آن اضافه کنید تا خمیری درست شود.
این خمیر را روی پاشنه های ترک خورده خود بمالید و بگذارید 15 دقیقه بماند. سپس با آب سرد بشویید.
22- زردچوبه برای درمان هیرسوتیسم یا پرمویی:
این شرایطی است که در آن موهای صورت افراطی زیاد میشوند – و این ناشی از عدم تعادل هورمونی است. استفاده از زرد چوبه به این مساله کمک میکند. حتی خوردن زرد چوبه میتواند با عدم تعادل هورمونی که پرمویی را به همراه دارد، درمان کند.
23- زردچوبه برای کمک به سم زدایی:
شما میتوانید اسکراب زرد چوبه را آماده کنید که به پوست شما کمک میکند. یک قاشق سوپ خوری زردچوبه را با یک قاشق سوپ خوری آب و سرکه سیب (یا گلاب) مخلوط کنید. این مخلوط را به آرامی به مناطق مشکل دار ماساژ دهید.
بگذارید 15 دقیقه بماند و سپس با آب بشویید. اگر رنگ زردی باقی بماند میتوانید از یک تمیز کننده ملایم استفاده کنید. استفاده از این اسکراب دو بار تا سه بار در هفته به حذف سلول های مرده از روی پوست کمک میکند.
ترکیبات زرد چوبه برای جلوگیری از از دست دادن مو مفید است و به درمان بیماری هایی مثل شوره سر کمک میکنند. فواید زردچوبه برای موهای شما عبارتند از:
24- زردچوبه برای جلوگیری از ریزش مو:
مطالعات ویژه ای میگویند که کورکومینویید زرد چوبه میتواند به جلوگیری از ریزش مو کمک کند. با اینکه مدرک کافی برای این کار وجود ندارد، اما استفاده از زرد چوبه در موی شما هیچ گونه عوارض مضری نخواهد داشت.
25- زرچوبه برای کمک به درمان شوره:
مخلوطی از زرد چوبه و روغن زیتون میتواند شوره سر را از بین ببرد و سلامتی پوست سر را بهبود بخشد. نسبت های مساوی از هر دو را با هم مخلوط کنید و بگذارید 20 دقیقه قبل از شامپو زدن، روی موهایتان بماند.
26- زردچوبه برای درمان سندرم روده تحریک پذیر
زردچوبه همچنین برای درمان بیماری های گوارشی مرتبط با سندروم روده تحریک پذیر مورد استفاده قرار میگیرد که ناشی از التهاب است.
با توجه به گزارش دانشگاه مرکز پزشکی مریلند، کورکومین میزان دو آنزیم در بدن انسان را کاهش میدهد که مسئول التهاب هستند.در صورتی که از مکمل کورکومین برای ورم مفاصل استفاده میکنید.
این مقدار مورد توصیه شده توسط بنیاد ورم مفاصل است – 500 میلی گرم از کورکومین، دو بار در روز است. اما توصیه میکنیم قبل از اینکه به دنبال مکملها بروید، با پزشک خود صحبت کنید.
28- کاهش برنزه شدن پوست
این ادویه شگفت انگیز به کاهش برنزه شدن کمک میکند. پس چگونه میتوان از زردچوبه استفاده کرد؟ کمی زرد چوبه را همراه با مقداری شیر و عصاره لیمو مخلوط کنید. این مخلوط را به مناطق متاثر بمالید. بعد از اینکه اجازه دادید به درستی خشک شد، آن را با آب بشویید.
28- زردچوبه به عنوان کرم شب
همچنین میتوانید از کرم شب زردچوبه برای بهبود رنگ چهره خود استفاده کنید.
کمی بادام (و پوست کنده) و یک قاشق چای خوری از زرد چوبه، کشک، عصاره لیمو، زعفران و پودر چوب صندل. همه چیز را با هم مخلوط کنید و در یخچال بگذارید.
هر شب مخلوط را بمالید و آن را در صبح بشویید.
29- زردچوبه ضد سرطان سینه است
در یک مطالعه چینی، کورکومین در درمان سرطان سینه موثر یافت شد. این ترکیب همچنین برای محافظت در برابر سرطان روده بزرگ در یک مطالعه دیگر پیدا شد. این کار با حساسیت سلول های سرطانی به شیمی درمانی انجام میشود که راه را برای حذف عناصر نرم کننده هموار میکند. کورکومین همچنین میتوانند در دهان بیمارانی که از بدخیمی های گردن و سر رنج میبرند کاربرد دارد و رشد سرطان را کاهش میدهد. همچنین کشف شد که کورکومین از عملکرد آنزیم رشد سرطان جلوگیری میکند.
30- تقویت حافظه انسان با زردچوبه
مطالعه دیگر نشان میدهد که خواص آنتی اکسیدان کورکومین میتواند حفظ حافظه در انسانها را بهبود بخشد.
در یک مطالعه دیگر، ترکیب، آپوپتوز (مرگ سلولها به عنوان بخشی از رشد ارگانیسم) را مهار کرده بود – اثرات آن را به خواص آنتی اکسیدانی کورکومین نسبت داد.
انتخاب زردچوبه:
این روزها، گیاهان خشک و ادویه در سوپرمارکتها رواج زیادی دارند. اما بهتر است آنها را از فروشگاه های ادویه محلی در منطقه خود خریداری کنید زیرا مجموعه گیاهان خشک و ادویه از کیفیت برتر و نسبتاً تازه تری است. همیشه زرد چوبه ارگانیک بخرید.
زرد چوبه به شدت متفاوت است و نوع انتخاب پودر زرد چوبه بسیارمهم است. اغلب زرد چوبه با مواد دیگری مخلوط میشود تا رنگ زردش را به آنها بدهد.
برای دفع خطراتی که ممکن است ناشی از استفاده از مواد رنگی مصنوعی باشند، مورد استفاده قرار میگیرد. زرد چوبه در پودر کاری بالاترین میزان کورکومین را دارد که به طور متوسط در وزن 3.14 % است.
زردچوبه هم در تکه های بزرگ و هم به صورت پودر در دسترس است و باید پس از تایید طراوت و کیفیت، خریداری شود.
نگهداری زردچوبه:
پودر زردچوبه باید در یک ظرف کاملاً بسته نگهداری شود و در جای خشک و خنک نگهداری شود، که از نور محافظت شود. زرد چوبه باید در یخچال قرار داده شود. باید از گرمای بیش از حد اجتناب کرد چون میتواند روغن اسانس معطر خود را پخش کند.
از طرف دیگر نور خورشید میتواند رنگش را محو کند. ظرفش باید به شدت پس از استفاده بسته شود. قرار گرفتن در معرض هوا برای مدت طولانی باعث رفتن طعم و بویش میشود.
- ۹۹/۰۹/۰۴